Verbatoria Bulgaria

19 фев 20203 мин.

Как да помогнете на детето ви да избере подходящ спорт за неговото развитие.

Спортът може да бъде забавен начин за вашето дете да получи физическа активност и да развие умения

Около 6 или 7 годишни, децата започват да придобиват физическите и психически черти, от които се нуждаят, за да играят организирани спортове. Да бъдат част от спортна програма може да даде на детето много ползи за учене, развитие и дисциплина.

Спорта спомага за следното:

· Децата получават редовна физическа
 
активност

· Децата развиват двигателните си умения

· Прекрасен начин за забавление

· Изгражда самочувствието на детето

· Развива социалните умения на децата

· Помага им да се научат да работят в екип

· Децата работят с най-различни хора

· Прекрасен начен да се предизвикат

· Научава децата на дисциплина и им
 
помага да я практикуват

· Децата се научават да слушат указания и да следват определени правила

Готово ли е вашето дете за спорт?

Преди да изготвите спортна програма на вашето дете, уверете се, че то е готово. Готовността на детето може да зависи от:

· Физическа зрялост

Различните спортове изискват и определени видове физически черти. Има ли вашето дете сила, височина, гъвкавост, издръжливост или други черти, необходими за стартиране на определен спорт?

Съвет от Вербатория: говорете с треньора, за да разберете какви физически качества са необходими.

· Емоционална интелигентност и зрялост.

Да играеш спорт изисква определена доза емоционална зрялост. Обучение, работа в екип, натиск, физически и психически стрес, контрол и конкуренция - всичко това изисква емоционална готовност.

Съвет от Вербатория: изследвайте емоционалната интелигентност на своето дете в центровете на Вербатория и разберете, за кои спортове детето ви е готово.

· Преглед при лекар.

Хроничното здравословно състояние или увреждане може да превърне спорта в предизвикателство или дори риск. Уверете се, че всичко е наред, преди детето ви да започне спортна програма.

Съвет от Вербатория: когато детето ви има хронично заболяване, обсъдете с педиатър спорта, който сте избрали. В някой случаи той може да не бъде подходящ за вашето дете.

Когато избирате спорт е важно да знаете талантите на своето дете. Когато то има по изразени таланти в областите тяло и кинестетика и пространствен интелект, можете да изберете игри с голям терен и сложност във взаимодействията и отношенията между играчите. Основна роля в избора на правилен спорт е нивото на емоционална интелигентност на вашето дете. Ако то е индивидуалист – то подходящ избор може да бъде плуване, ски или тенис на корт. Ако то е с вродена силна емпатия и се чувства добре в екип, то тогава волейбол, баскетбол и други групови игри могат да допринесат за хармонията на детето.

Не забравяйте!!! Спорта на вашето дете може да бъде прекрасен повод да развиете както неговата, така и вашата емоционална интелигентност.

Задавайте редовно на детето си някои въпроси, за да разбере как се чувства то към спорта. Това ще повиши и емоционалната интелигентност на детето, особено в частта на самопознаването и емоциите.

Примери:

Забавлява ли се днес по време на спорта?

Какво научи на практика?

Коя беше любимата ти част от играта? Разкажете за вашата най-любима част?

Какво най-много ви харесва във вашия треньор или съотборници?

Какво харесвате най-малко на вашия треньор или съотборници?

Какво е най-хубавото в това да си в екип? А най-лошото?

Не се изненадвайте, ако детето ви иска да смени спортове. Рядко родителите избират правилният спорт за своето дете, защото са водени от собствените си разбирания и мотиви. Много е важно, при избор на спорт да имате добра представа относно интелектите на детето свързани със спорта, както и да знаете как то се чувства в екип. Като изключим безразборните разходите, които родителите имат свързани със намирането на подходящ спорт за тяхното дете, можем да кажем че е хубаво детето да пробва различни спортове, защото това със сигурност ще остави следа в неговото развитие.

Ако искате да получите насоки за това кой спорт е най-добър конкретно за вашето дете, запишете час във Вербатория като се запишете още сега тук.

https://www.verbatoriabg.com/book-online

    2350
    1