top of page

Как да помогнете на детето ви да избере подходящ спорт за неговото развитие.

Спортът може да бъде забавен начин за вашето дете да получи физическа активност и да развие умения

Около 6 или 7 годишни, децата започват да придобиват физическите и психически черти, от които се нуждаят, за да играят организирани спортове. Да бъдат част от спортна програма може да даде на детето много ползи за учене, развитие и дисциплина.

Спорта спомага за следното:

· Децата получават редовна физическа активност

· Децата развиват двигателните си умения

· Прекрасен начин за забавление

· Изгражда самочувствието на детето

· Развива социалните умения на децата

· Помага им да се научат да работят в екип

· Децата работят с най-различни хора

· Прекрасен начен да се предизвикат

· Научава децата на дисциплина и им помага да я практикуват

· Децата се научават да слушат указания и да следват определени правила

Готово ли е вашето дете за спорт?

Преди да изготвите спортна програма на вашето дете, уверете се, че то е готово. Готовността на детето може да зависи от:


· Физическа зрялост

Различните спортове изискват и определени видове физически черти. Има ли вашето дете сила, височина, гъвкавост, издръжливост или други черти, необходими за стартиране на определен спорт?

Съвет от Вербатория: говорете с треньора, за да разберете какви физически качества са необходими.


· Емоционална интелигентност и зрялост.

Да играеш спорт изисква определена доза емоционална зрялост. Обучение, работа в екип, натиск, физически и психически стрес, контрол и конкуренция - всичко това изисква емоционална готовност.

Съвет от Вербатория: изследвайте емоционалната интелигентност на своето дете в центровете на Вербатория и разберете, за кои спортове детето ви е готово.


· Преглед при лекар.

Хроничното здравословно състояние или увреждане може да превърне спорта в предизвикателство или дори риск. Уверете се, че всичко е наред, преди детето ви да започне спортна програма.

Съвет от Вербатория: когато детето ви има хронично заболяване, обсъдете с педиатър спорта, който сте избрали. В някой случаи той може да не бъде подходящ за вашето дете.


Когато избирате спорт е важно да знаете талантите на своето дете. Когато то има по изразени таланти в областите тяло и кинестетика и пространствен интелект, можете да изберете игри с голям терен и сложност във взаимодействията и отношенията между играчите. Основна роля в избора на правилен спорт е нивото на емоционална интелигентност на вашето дете. Ако то е индивидуалист – то подходящ избор може да бъде плуване, ски или тенис на корт. Ако то е с вродена силна емпатия и се чувства добре в екип, то тогава волейбол, баскетбол и други групови игри могат да допринесат за хармонията на детето.

Не забравяйте!!! Спорта на вашето дете може да бъде прекрасен повод да развиете както неговата, така и вашата емоционална интелигентност.

Задавайте редовно на детето си някои въпроси, за да разбере как се чувства то към спорта. Това ще повиши и емоционалната интелигентност на детето, особено в частта на самопознаването и емоциите.

Примери:

Забавлява ли се днес по време на спорта?

Какво научи на практика?

Коя беше любимата ти част от играта? Разкажете за вашата най-любима част?

Какво най-много ви харесва във вашия треньор или съотборници?

Какво харесвате най-малко на вашия треньор или съотборници?

Какво е най-хубавото в това да си в екип? А най-лошото?


Не се изненадвайте, ако детето ви иска да смени спортове. Рядко родителите избират правилният спорт за своето дете, защото са водени от собствените си разбирания и мотиви. Много е важно, при избор на спорт да имате добра представа относно интелектите на детето свързани със спорта, както и да знаете как то се чувства в екип. Като изключим безразборните разходите, които родителите имат свързани със намирането на подходящ спорт за тяхното дете, можем да кажем че е хубаво детето да пробва различни спортове, защото това със сигурност ще остави следа в неговото развитие.

Ако искате да получите насоки за това кой спорт е най-добър конкретно за вашето дете, запишете час във Вербатория като се запишете още сега тук.

235 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page