top of page

7 начина за развитие на вашата вербално-езикова интелигентност

Хората с висок лингвистичен интелект могат успешно да се реализират в следните професии: Писатели, поети, адвокати, политици и оратори .

Вербално-езиковата интелигентност е свързана със способността на човек за ефективно разбиране и използване на езика.

Вербално-лингвистичната интелигентност е една от деветте множествени интелекта, които прочутият психолог Хауърд Гарднър определя и разглежда. Тя се отнася до способността за ефективно разбиране и използване на говоримия и писмен език. Свързана е с езици близки по фонетика до родния език на човек. За българите в този тип интелигентност попадат езиците – български, руски, английски, немски.

Хауърд Гарднър е професор в образователния отдел на Харвардския университет. Още в ранните 80 години на миналия век, той стига до извода, че традиционният начин за измерване на интелигентността е твърде ограничен и успява да аргументира твърдението си, че хората имат редица способности и таланти, а не само интелектуални способности.

Ето 7 начина за подобряване на вашата вербално-езикова интелигентност:


1. Водете си дневник


Редовното писане е най-добрият начин да подобрите уменията си за писмено изразяване. Ако пишете в дневника си всеки ден, скоро ще видите подобрение в начина, по който се изразявате. Разбира се, не е нужно някой друг да вижда какво сте написали, ако решите да го запазите лично.

В допълнение, писането в дневник може да подобри и други интелегенции, особено интраличностната интелигентност, тъй като повишава способността ви да бъдете самоосъзнати и интроспективни.


2. Четете книги, списания и статии на различни тематики.


Вторият най-ефективен начин да подобрите словесно-езиковата си интелигентност е като четете книги и списания на различни тематики. Най- добрия случай трябва да изберете такива книги, които могат да предизвикат мисленето и въобръжението ви, както и сложни литературни текстове. Опитайте се да прочетете различни стилове и гама от различни теми и жанрове.

Можете също така да опитате да напишете рецензия, когато приключите, за да ви помогне да практикувате артикулирането на наученото.


3. Водете разговори на масата за вечеря


Третият най-ефективен начин за подобряване на вашата езикова интелигентност е чрез разговори с други хора и семейството. Използвайте всяка възможност да говорите с най-различни хора и да научите за техните идеи, опит и мнения. Това означава, че на масата за вечеря е по-добре да няма телевизор или мобилни телефони!


4. Играйте игри с думи


Игрите на думи е друг чудесен начин да подобрите вашата вербално-езикова интелигентност. Опитайте Boggle, Scrabble или Banana grams и всякакви други свързани с изграждане на думите, звукоизвличане и възпроизвеждане.

Играта на игри с други хора също е чудесен начин да практикувате вашите комуникационни умения и да се поучавате от знанията и идеите на другите, помага за изграждане на отборен дух, както и развива емоционалната интелигентност и познанието към чувствата на другите хора.


5. Решавайте кръстословици и други загадки с думи


Кръстословиците и други пъзели от думи са чудесен начин да попълните всяко свободно време, което имате. По забавен начин така можете да подобрите езиковата си интелигентност, вместо да използвате времето си в социалните мрежи и пред телевизора. Вземете си книга с кръстословици или намерете приложение на телефона, което харесвате, свързано с редене на думи и други словесни загадки.


6. Пишете букви


Рядко се случва тези дни да напишем писмо. Въпреки това, писането на писма е чудесен начин да подобрите уменията си за композиция. За много известни писатели от миналото се знае, че са били плодотворни писатели на писма.

Напишете писмо на член на семейството или на приятел, който не сте виждали отдавна. Това е прекрасно упражнение за развитие на вербалната интелигентност при децата. Ангажирайте ги да пишат на бабите и дядовците, на дядо коледа, на феите и на всички останали персонажи, които харесват.


7. Учете по една нова дума всеки ден


Изучаването на нова дума всеки ден е чудесен начин да подобрите речника си, което от своя страна ще ви направи по-ефективен оратор и писател (уменията да комуникираме писмено и говоримо са много важни в днешно време). Много уебсайтове за речници имат опцията дума на деня, добра идея е да абонирате и да я получавате.

Например Merriam-Webster е добър сайт за английски онлайн речник! Ученето на интересни думи също е много забавно и може да промени начина, по който мислите.

Когато развиваме нашата вербална интелигентност е важно да разберем, че развиваме и други интелигентности като например емоционалната си интелигентност, логическата също. Така че инвестираното време в четене, игри с децата и водене на дневник е много ползотворно и ще ви се отрази в различни сфери на вашето развитие.


Забавлявайте се!


179 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page