top of page

„Как мога да бъда по-успешен?“

Много често хората си задават въпроса „Как мога да бъда по-успешен?“

Доказано е, че най-умните хора в света не винаги са най-успешни и не всичко зависи от IQ (коефициента на интелигентност).


Андерс Ериксон, професор по психология в Държавния университет във Флорида, казва, че всъщност това да не си гений може да е голямо предимство.

Ето защо:

Професорът изследва елитни шахматисти и установява, че няма връзка между коефициента на интелигентност и успеха. Всъщност играчите с по-ниско IQ често са по-успешни в играта и печелят повече. Това е доста изненадващо, но ето и причината. Играчите с по-нисък коефициент на интелигентност се чувстват по-изостанали и като в неравностойно положение. В резултат от това, те всъщност работят повече, за да овладеят и подобрят уменията си. Междувременно много от природно интелигентните играчи губят игри, защото не смятат, че имат нужда от постоянни тренировки, за да спечелят. Така може да заключим, че често положените усилия са много по-важни и могат да победят IQ-то.

Анджела Лий Дъкуърт стига до същия извод докато се занимава с прогнозиране на успеха при деца в седми клас. Напускайки престижна работа като консултант, Анджела Лий Дъкуорт започва да преподава математика на седмокласници в държавните училища в Ню Йорк. Там тя бързо осъзнава, че коефициентът на интелигентност не е единственото нещо, което разделя успешните от не дотам успешните ученици, а качество като упоритост и последователност.

Тя изнася чудесна лекция по темата за упоритостта и за това как решителността и желанието да работиш непрестанно, без значение колко трудни са задачите, а не IQ-то, е най-точният показател за успех.


Другият важен фактор, който отличава успешните хора, е способността им да разбират другите. Проучване, проведено от Фондация Карнеги, установява, че 85% от успеха на човек се основава на емоционалната интелигентност и в частност на междуличностните умения.


А сега се запитайте: Колко добре работите с другите хора?


Ако отговорът ви е, че не се справяте много добре, тогава фокусът ви трябва да бъде върху подобряването на вашите социални умения и изграждането на по-добри взаимоотношения.


Ако не сте сигурни за нивото на емоционалната Ви интелигентност и междуличностни умения, може да запишете час при нас във Вербатория на www.verbatoriabg.com


Ние ще я изследваме като част от диагностиката на Вашите вродени способности и при необходимост можем да дадем препоръки за нейното повишаване.

79 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page