top of page

Какво представлява интелигентността?

Чудили ли сте се някога какво всъщност е интелигентността, или колко е важно да си интелигентен? В последните години се оказва, че понятието интелигентност е нещо доста по-широко и различно от това, което сме свикнали да мислим, че е. Въпреки че IQ тестовете измерват определен аспект на нашия потенциал, учените не са напълно съгласни, че това което измерваме с IQ тестовете обхваща напълно нашите възможности и капацитет. Стандартните тестове за интелигентност се фокусират изцяло върху измерването на езикови или логически/математически способности. Но дали това са всички показатели на интелигентността?

Всички сме срещали хора, които много им върви в учението, но изглежда нямат успех в живота.Трябва ли да ги сложим в графа интелигентни? Някои хора, които се справят зле в училище, често се оказват много успешни в по-късен етап на живота си. Защо сегашните IQ тестове, не са в състояние да предскажат бъдещите успехи на човек? Някой може да се е провалил в училище, но накрая да се окаже гений в маркетинга.

Някой може да е страхотен учен, но да не може да избере подходяща половинка. Кой от двамата бихме класифицирали като интелигентен? Нима Пикасо е глупак, защото не е бил брилянтен математик? Дали Айнщайн е бил неспособен, защото не е бил велик художник?

Кой от тези двама мъже е бил по-интелигентен? Има ли повече от един вид интелигентност? Как трябва да определим интелигентността? Можем ли наистина да я измерим?

Няколко експерти в областта на интелигентността създадоха теории и учения , които ни помагат да разширим разбирането си за това какво всъщност представлява интелигентността и ролята, която играе тя, за да живеем успешен живот. През 1980 год. психологът Хауърд Гарднър от Харвардския университет предлага разглеждането на широк спектър от таланти и способности като валидни форми на интелигентност. В своята интригуваща книга „Множеството интелигентности“ Гарднър разказва за съществуването на поне седем типа интелигентност: вербална, логико-математическа, визуално-пространствена, музикална, телесно-кинестетична, социално-междуличностна и вътрешно личностна. Друг психолог, Робърт Стернберг, предлага разглеждането на три отделни форми на интелигентност. Първата е способността да мислиме логично и рационално, което ни помага да се справяме добре в академичен тип среда. Втори вид интелигентност, идентифицирана от Стернберг, е способността да се измислят креативни решения за реални житейски ситуации, а третият тип, според Стернберг, е способността на човек психологически да разбира хората и да взаимодейства ефективно с тях.

Съвсем различна пък е гледна точка представена от Даниел Големан в неговата най-продавана книга „Емоционална интелигентност“. В нея именно той предлага и обяснение защо високият коефициент на интелигентност не винаги води до успех в кариерата или в живота. Той казва, че EQ или емоционалната интелигентност е пренебрегван фактор, който е изключително важна съставка за успех в живота. Способността да се разбираме с другите, да бъдем оптимисти, да бъдем решителни, са сред многото фактори, които допринасят за успеха, може би дори повече от интелектуалните способности.

Не бива да използвате високия или ниския IQ резултат като извинение да не полагате усилия и да не се опитвате да продължавате да се развивате. Вашият IQ резултат е само число. Не те дефинира. Това всъщност не ви ограничава. Това е просто отправна точка. Не забравяйте, че много други качества, които вече притежавате или можете да развиете, също са важни за успеха в живота.



Ако желаете да тествате кои от 7-те интелигентности според Хауърд Гарднър са най-силно изразени във вас и искате да начертаете пътя си към бъдещо хармонично развитие, ние сме насреща. Центровете на Вербатория провеждат най-иновативните тестове за определяне на вродените интелигентности и потенциал на база на мозъчните ритми.

Теста е обективен, а алгоритма и резултатите се базират на над 35 000 изследвания в областта на невропсихологията.

Запишете своя час още днес на тел. 0887 660110.


90 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page