top of page

Март месец- месецът на баба Марта, денят на Освобождението на България и месецът на жените…


В началото на месец Март сме, а вече два от гореспоменатите празника са зад гърба ни…времето лети, не мислите ли? Днес ни се иска да си поговорим за традициите и празниците ни…България е държава с толкова много история, но също толкова много са и традициите и обичаите ни.

Баба Марта е празник, обичан от малки и големи, празник в който си пожелаваме здраве и късмет, закичвайки мартеничка на любимите си хора. В класическия си вид, мартеницата представлява усукани бял и червен конец, най-често вълнени. Цветовете имат строго определен смисъл: червено - кръв, живот; бяло - чистота, щастие. Има и други цветове, които имат своята символика- синият цвят е свързан с небето и водата, а зеленият цвят е символ на плодородност, възраждане и празничност.


Мартеницата, включва различни елементи и символи - сини мъниста (против уроки), парички (за благополучие) и др. Когато се изработва мартеница, тя трябва да се усуква винаги наляво. Закичването също е винаги на лявата част на гърдите. Мартениците се носят до появата на първото цъфнало дърво или на първата прелетна птица, тоест до настъпването на пролетта. След това се поставят на дърво.




Няма как да не споменем и Националния ни празник 3 Март- Денят на Освобождението на България. На този ден е подписан Санстефанският предварителен мирен договор за прекратяването на Руско-турската война от 1877 – 1878 г., който ознаменува Освобождението на България. По силата на Санстефанския договор, България се превръща в най-голямата държава на Балканите.


Остана ни 8-ми март…денят на Жената.

В този цветен, пролетен и красив месец ни се иска да зарадваме и вас дами за предстоящия празник…eто защо подготвихме за вас специална оферта, в които имате възможността да направите нещо и за себе си, запазвайки си час при нас за индивидуално изследване на вродените таланти с -10% отстъпка.



67 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page