top of page

Пластичната интелигентност на човека

Лято е. Слънцето приятно се усмихва от небосклона. Шумът на вълните настойчиво нашепва за приключения и забавления. Чува се детски смях. Лятото е време за разпускане, за почивка и отмора. Лятото предразполага за дълги разходки и игри на открито. Лятото е времето, което ни дава възможност да се порадваме на живото общуване сред природата. И именно в това приятно време ние от Вербатория ще ви разкажем малко повече за пластичната интелигентност на човека.

Факт е, че за да извлече най-доброто от своите заложби детето се нуждае от среда, изпълнена с обич, жива, богата, подредена, насърчаваща изследователския дух и спонтанните действия, срещите с другите, добронамерените взаимодействия, взаимопомощта, емпатията и щедростта.

Човек не се ражда без каквато и да е организация на мозъчната дейност. Напротив, той идва на белия свят със забележителна канава на основните невронни пътища, известни при възрастните. Бебето се ражда с всички зачатъци на човешките потенциали, които само чакат да се сдобият с опит извън майчината утроба, за да започнат развитието си. Ние се раждаме с вродено предразположение да общуваме, да изграждаме точни и структурирани езикови умения, да запаметяваме, да разсъждаваме по подреден и логичен начин, да творим, да изобретяваме, да се отдаваме на въображението си, да изпитваме широка гама от чувства и да ги регулираме в случай на нужда, с нагласата за съпричастност и емпатия, с дълбока морална интуиция и чувство за справедливост.

Всички ние сме способни – независимо от наследените от нас гени – да развиваме свой изключително усъвършенстван и позитивен интелектуален и социален капацитет. Според изследванията на Център за развитието на детето на университета в Харвард природата дава ключовите ориентации, които предразполагат качеството на развитието на вродените потенциали, а заобикалящата среда е тази, която предопределя качеството на развитието на тези вродени потенциали. От това твърдение следва, че човешкото същество не е предопределено да развие езика, разума, емпатията, както и всички останали вродени латентни потенциали; то само е предразположено към тях. Разликата е колосална. Няма никаква гаранция, че то ще развие човешката интелигентност, която притежава в зачатъчно състояние… То се ражда с възможността да я развие. И ще трябва да го прави в условията, които му предлага заобикалящата го среда.

И именно тук, ние от Вербатория България, можем да ви бъдем полезни. Как? Като ви помогнем да откриете своите силни страни и ви насочим към развитието им.


* В статията са използвани материали от „Природните закони в развитието на детето“, Селин Алварес, изд. „Колибри“, София 2020г.

122 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page