top of page

Емоционална интелигентност

Емоционалната интелигентност се отнася до способността на човек да разпознава и интерпретира своите и чужди емоции и да е осъзнат за тях.

Във формирането на емоционалната интелигентност на всеки човек важна роля играят генетичните фактори, възпитанието и околната среда. Независимо от това, има стъпки, които можем да направим, за да я подобрим с течение на времето:

1.Опознайте себе си. Емоционално интелигентните хора са наясно със себе си. Те имат реалистична преценка за своите силни и слаби страни и как се представят пред другите. Обратната връзка от връстници е един от начините за подобряване на самосъзнанието и може да разкрие наличието на емоционални слепи петна.

2.Научете източника на Вашите емоции- това е свързано с осъзнатоста как е вероятно да реагирате в определени ситуации. Помислете как се чувствахте последния път, когато бяхте под напрежение. Тези чувства помогнаха ли ви или попречиха? Разпознаването на емоциите и източника им може да промени емоционалното ви състояние.

3.Съчувствайте – свързано е с емпатията, да видите нещата от гледната точка на някой друг („да влезем в обувките на другия“) и може да ви помогне да разберете ценностната система и вярванията му. Това е важно, когато става въпрос за мотивиране и ангажиране на хората около вас.

4.Полагайте съзнателни усилия да опознаете другите. Задавайте отворени въпроси и слушайте активно какво имат да кажат, вместо просто да чакате вашия ред да вземете думата. Следете езика на тялото и други невербални знаци, тъй като често те говорят повече, отколкото думите.

5.Притежавайте емоциите си. Част от това да си емоционално интелигентен е да поемеш отговорност за начина, по който се държиш с околните. Ако някой ви разстрои, направете пауза и вместо да реагирате импулсивно, помислете защо действията му са ви накарали да се почувствате по този начин. Признайте пред себе си, че разговорът е двупосочно взаимодействие и за да се ядосате или натъжите, причините са и в двете страни.

6. Слушайте тялото си. Ако стомахът ви се свива всеки път, когато говорите с висш мениджър или мускулите ви се напрягат, преди да отидете на среща, какво ви говори това? Колкото и парадоксално да звучи, емоциите могат да бъдат ценен източник на информация при вземането на рационални решения на и работното място, и в личен план.

Важно е да се знае, че емоционалната интелигентност не означава потискане на емоциите, а да се научим да ги разпознаваме, обработваме и насочваме по начин, който е от полза за за нас и екипа, в който работим и с хората, с които комуникираме.

В теста за диагностика на вродените способности и умения на Вербатория има модул за нивото на емоционалната интелигентност. Той може да ви насочи как взаимодействате с околните , как работите в екип и какво да промените, ако искате да постигнете различни резултати.

Подобряването на емоционалната интелигентност изисква усилия, но може да се постигне с целенасочени стъпки и практика.



108 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page